juist

De rijzende sterren van de wetenschap

25 maart 2014

Dit voorjaar zijn de nieuwe aanwinsten van De Jonge Akademie geïnstalleerd. De tien wetenschappers bereikten al op jonge leeftijd de top van de wetenschap. Waaraan hebben zij hun succes te danken? ‘Wil je het ver schoppen, dan moet je een aansprekende onderzoekslijn hebben.’

De wetenschappers- dertigers- doorliepen een strenge selectie, voordat zij mochten toetreden tot De Jonge Akademie, het genootschap van jonge topwetenschappers van de Koninklijke Nederlandse Akademie der Wetenschappen (KNAW). Hun benoeming is voor vijf jaar.

De competitie tussen wetenschappers in Nederland is gigantisch. Slechts voor een klein deel van de promovendi ligt de felbegeerde titel van hoogleraar in het verschiet. Toch hebben zes van de tien nieuwe leden van De Jonge Akademie al voor hun veertigste een leerstoel weten te bemachtigen.

Niche

Dankzij strategische keuzes die zij al vroeg in hun carrière maakten, wisten de rijzende sterren van de KNAW zich te onderscheiden van de massa. Zo kozen ze zorgvuldig hun onderzoeksterrein. ‘Wil je het ver schoppen, dan moet je een aansprekende onderzoekslijn hebben,’ zegt biomedisch wetenschapper Annemieke Aartsma-Rus (36).

Van moderne wetenschappers wordt verwacht dat ze naar buiten treden. Ze moeten aan een breed publiek duidelijk kunnen maken waarom het relevant is wat ze doen. Die publieke rol vergt naast intellectuele capaciteiten en strategisch inzicht ook sociale vaardigheden. ‘Je moet verbaal sterk zijn en je kunnen verplaatsen in anderen,’ zegt theoloog en politicoloog Annelien Bredenoord (34).

Tegenslag

Het is niet zo dat de jonge wetenschappers geen tegenslag hebben gekend. Integendeel. Maar ze laten zich daardoor niet uit het veld slaan. Bredenoord: ‘We lopen voor de troepen uit. Je krijgt mensen nooit in één keer allemaal mee.’

 

Lees het hele artikel in de nieuwe Elsevier Juist. In print, online of op de iPad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.