juist

De stad als sportschool

19 februari 2014Leestijd: 1 minuut

Het extreme karakter van bootcamp heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op jonge stedelingen. Ze willen graag hun fysieke grenzen verleggen, in de buitenlucht en in teamverband.

Bootcamp – een combinatie van cardio-oefeningen en krachttraining – heeft de laatste jaren in Nederland sterk aan populariteit gewonnen. Vooral jonge stedelingen met goede banen voelen zich aangetrokken tot de fitnessmethode die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Barbara den Bak, oprichter van The Bootcamp Club, introduceerde het concept in 2009 in Nederland. Haar bedrijf – verreweg de grootste aanbieder – telt inmiddels 33.000 leden. Een van de succesfactoren van bootcamp is volgens haar het groepsaspect ervan.

Leger

De jonge werkenden motiveren elkaar om het uiterste uit zichzelf te halen. Niemand wil onderdoen voor de rest, dus zet iedereen net dat stapje extra. En dat schept een band. Het is niet voor niets dat deze training in het leger wordt gebruikt om saamhorigheidsgevoel te creëren onder militairen.

De trainingsmethode die bij bootcamp wordt gebruikt, is een high intensity-intervaltraining. Door de zware fitnessoefeningen ontwikkelen de sporters spierkracht en verbeteren ze hun coördinatie en souplesse.

Tussen de oefeningen door trekken de deelnemers sprintjes, waardoor ze conditie opbouwen en hun vetverbranding wordt gestimuleerd. Tijdens een intensieve training kunnen sporters tot wel 1.000 calorieën per uur verbranden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.