EW Podium

Geen uitweg voor Vladimir Poetin

11 april 2022Leestijd: 4 minuten

De bombardementen en massa-executies laten zien dat Poetin niet uit zichzelf stopt, maar gestopt moet worden. In het belang van Oekraïne, maar ook van Europa, dat meer wapens moet leveren en Russische energie zo snel mogelijk moet boycotten, schrijft Wouter Jan de Graaf op EW Podium.

Wouter Jan de Graaf (1995) haalde zijn MA internationale betrekkingen op de MGIMO Universiteit in Moskou en volgt momenteel de LLM internationaal recht in Tilburg. Tevens is hij bestuurslid internationaal bij PerspectieF, ChristenUnie-jongeren.

EW Podium publiceert opinies van jonge schrijvers, die vanuit eigen onderzoek, expertise of werkervaring bijdragen aan het debat. Plaatsing hoeft geen redactionele instemming te betekenen.

Zondag 3 april publiceerde het Russische staatsmedium RIA Nieuws een artikel ‘Wat moet Rusland met Oekraïne doen?’ Hierin wordt uitvoerig beschreven wat ‘de-nazificatie’ eigenlijk inhoudt. Zo blijkt dat niet alleen het Oekraïense leiderschap bestaat uit nazi’s, maar de meerderheid van de bevolking. Alle Oekraïners die de wapens hebben opgenomen, moeten worden ‘vernietigd’. Het Oekraïense nazisme zou nog gevaarlijker zijn dan dat van Hitler, omdat het streeft naar onafhankelijkheid en een Europese manier van ontwikkeling. De-nazificatie betekent daarom de-Oekraïnisatie.

Oekraïners zijn, volgens het artikel, een kunstmatig, anti-Russisch bedenksel en zouden geen nationale identiteit mogen hebben. De Oekraïense politieke elite moet worden vernietigd. Gewone Oekraïners moeten alle verschrikkingen van de oorlog ervaren als een historische les en genoegdoening voor hun schuld. Het bevrijde en gede-nazificeerde gebied van de Oekraïense staat mag geen Oekraïne meer heten. De komende 25 jaar moeten de Oekraïners gezuiverd worden van hun nazisme.

Géén direct militair conflict met Rusland

En nu naar Nederland. Hier speelt de discussie of we Poetin een uitweg moeten bieden. De voorstanders van dat voorstel benaderen het vraagstuk tactisch. De doelstelling is oorlog met Rusland voorkomen. Niemand zit te wachten op een oorlog tussen kernmachten. Dat is een experiment waar het risico op kernoorlog te groot is. Met de meest stevige sancties ooit en het leveren van wapens hebben we een duidelijk signaal gegeven. We moeten nu, zo redeneert men, alles op alles zetten om een deal te bewerkstelligen tussen Rusland en Oekraïne. Daarbij moet Oekraïne bereid zijn om de Krim en de Donbas op te geven. Alles om het vechten te stoppen.

Hoewel begrijpelijk, is dit ook een onvolledige redenering. We moeten ons realiseren dat Poetin zich niet beperkt tot Oekraïne. Poetin stopt niet, hij moet gestopt worden. In deze zin staat niet alleen de toekomst van Oekraïne, maar die van heel Europa op het spel. En hoe ziet die toekomst volgens Poetin eruit? Een toekomst van platgebombardeerde steden (Marioepol) en massa-executies (Boetsja). Bovenstaand artikel laat zien dat genocide niet uit te sluiten is. De intentie is daar en Poetin maakt z’n dreigementen waar.

Strategische benadering van de oorlog in Oekraïne

We moeten deze oorlog dus ook strategisch benaderen. Het is nog steeds prudent om géén direct militair conflict met Rusland te willen. Maar we moeten daaraan iets wezenlijks toevoegen, namelijk: dat een Oekraïens verlies onacceptabel is. We zullen dus binnen deze twee extremen moeten handelen.

Wat betekent dat concreet? Om te beginnen dat we onze sancties uitvoeren. Nederland maakt er een potje van. Zo werd er pas op maandag 4 april een sanctiecoördinator aangesteld die de ministeries in actie moet krijgen. Veertig dagen na het begin van de oorlog.

Meer wapens in strijd tegen leger Poetin

Maar er is meer nodig. Vooral meer wapens. Denk aan MiG-29 straaljagers die in het bezit zijn van Polen, Bulgarije en Slowakije. Dat zijn het type straaljagers waarmee de Oekraïense luchtmacht ook overweg kan. Amerika kan dan de drie landen compenseren met hun eigen straaljagers.

Te denken valt ook aan S-300 luchtafweergeschut. Opnieuw wapens waarmee Oekraïne al bekend is. Compensatie zou volgens hetzelfde principe kunnen als met de MiG-29 straaljagers. Verder zijn pantservoertuigen en tanks ook erg behulpzaam voor het Oekraïense leger. Aangezien Nederland het meeste van dit materieel niet in huis heeft, zou het diplomatiek en financieel hierop kunnen aansturen in NAVO-verband.

Naast wapens ook een energieboycot

Tot slot moeten we het hebben over een energieboycot. Dagelijks maakt Europa nog steeds een paar honderd miljoen euro over aan Rusland in ruil voor energie. Dat zijn enorme bedragen die Rusland helpen in de oorlog. Dit is hun grootste inkomstenbron. Als we Rusland ergens mee pijn willen doen, dan is het wel hiermee.

Dat zal ons ook echt pijn doen. Aan onze overheid is het om er dan voor te zorgen dat bevolkingsgroepen niet door hun bestaansminima heen zakken. Maar we moeten ons realiseren dat Oekraïners de oorlog vechten met hun eigen levens. Laten wij Europeanen onze economische bijdrage leveren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.