EW PODIUM

Over vaccinatieongelijkheid wil de overheid het liever niet hebben

24 mei 2021

Je hoeft geen salsaleraar te zijn om een hekel te krijgen aan ons vaccinatieprogramma. Nu een grote groep mensen inmiddels is gevaccineerd, belanden we in een nieuwe, sociaal ongemakkelijke situatie: mensen die wachten op een vaccinatie ondervinden steeds meer nadelen. Dat is oneerlijk en onrechtvaardig, schrijft Stijn de Vreede in een artikel voor EW Podium.

We belanden nu in een situatie waar er drie groepen zijn: de gevaccineerde mensen, een groep mensen die geen vaccin wil, en een grote groep van (vooral jonge) mensen die op een vaccin wacht. Inmiddels begint het te broeien in sociale situaties. Voor verjaardagen komt het al voor dat sommige mensen een maximum stellen aan het aantal niet-gevaccineerde mensen.

Overheid vermijdt het onderwerp ‘vaccinatieongelijkheid’ het liefst

Stijn de Vreede (27) is student Msc. Transport, Infrastructuur en Logistiek aan de TU Delft en oprichter van de website ReizeninCorona.nl.

Dit is een artikel van EW Podium. Daarop publiceert de redactie van EW elke week meerdere artikelen van jonge schrijvers, die vanuit hun eigen onderzoek, expertise of werkervaring willen bijdragen aan het publieke debat.

‘Vaccinatieongelijkheid’ is een beladen onderwerp en daarom vermijdt de overheid het liefst om het daarover te hebben. Minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid praat liever over de successen van het beleid en de vrijheden die je met een ‘vaccinatiepaspoort’ kunt krijgen. Over alle mensen die nog een tijd moeten wachten op een vaccinatie, heeft men het liever niet.

Ook de euforie waarmee testevenementen en fieldlabs worden gepresenteerd, veroorzaakt wrijving. In de media wordt met grote vreugde bericht hoe een paar geluksvogels kunnen genieten van het oude leven. Door de plannen omtrent een Europees vaccinatiepaspoort wordt het allemaal nog net iets schever, want als ongevaccineerd persoon moet je meer moeite doen en maak je uiteindelijk meer kosten. Voor een meer gelijke behandeling voor mensen die op een vaccinatie wachten, zou het uitgangspunt moeten zijn: hoe houden we het eerlijk?

In de zomervakantie ben je zonder vaccin ook een tweederangsburger. Terwijl een staat in de Verenigde Staten letterlijk ‘gratis bier’ bij een vaccinatie belooft, moet je in Nederland als jongere of dertiger nog een onbekende tijd wachten. Hoe graag mensen het ook willen, het lijkt er deze zomer nog niet in te zitten. Als je een van de gelukkigen bent met een vaccinatiebewijs op zak, mag je vanaf 1 juli vrij Europa door. Zonder vaccinatie zul je echter bij de lokale PCR-boer moeten aankloppen.

Enige optie: bied mensen die wachten op vaccinatie dezelfde kansen

Voor de zomer zijn we eigenlijk al te laat. Door het gekibbel in de Europese Unie heeft een aantal vakantielanden zoals Griekenland de grenzen al geopend voor iedereen met een vaccinatiebewijs. De enige oplossing om mensen die op een vaccinatie wachten dezelfde kansen te bieden, is de GGD-test ook beschikbaar te stellen voor reizigers. Zelfs met overcapaciteit wil de overheid hier niet aan tornen: reizigers moeten hoe dan ook commercieel worden getest.

Voor iedereen die een heldere duiding van het laatste nieuws zoekt is er EW. EW laat de feiten spreken. Scherp, kritisch, maar altijd positief. Al sinds het eerste nummer verscheen op 27 oktober 1945.

Lees EW al vanaf € 8 per maand

PCR-cowboys schieten als paddestoelen uit de grond om de strijd te voeren om de neuzen van vakantiegangers. In elk dorp is er inmiddels een testservice aanwezig om stokjes naar een laboratorium te rijden waar er geheel automatisch reisgeschikte pdf’jes van worden gemaakt. Het Europese idee om tests gratis aan te bieden en zo ongevaccineerde mensen gelijk te trekken met gevaccineerde mensen, werd door Nederland afgekeurd. De reden? Dit zou het verdienmodel van commerciële teststraten in gevaar brengen. Men zou zich bijna af kunnen vragen of er misschien een CDA’er zich een belang in testbedrijven heeft ge-Sywert. De reden dat de overheid de testbranche financieel wil ondersteunen met het geld van ongevaccineerde mensen, is volstrekt onduidelijk. Volgens Hugo de Jonge horen de kosten van een PCR-test bij de ‘vakantiebegroting’. Het is dus gewoon een domper voor de pechvogels onder zijn vaccinatiebeleid.

Maak PCR-tests GGD gratis van ongevaccineerde personen

Vakantie is (met goede reden) geen grondrecht, maar een Europees vaccinatiepaspoort is alleen eerlijk als iedereen die nog op een vaccin wacht, dezelfde rechten heeft. De enige eerlijke oplossing is de PCR-tests van de GGD te voorzien van een certificaat of de commerciële PCR-test gratis te maken voor ongevaccineerde personen. De overheid weigert met een eerlijke oplossing te komen. Gelukkig is er vanuit de Tweede Kamer een tegengeluid. Zo werd een motie van D66 aangenomen dat er minimaal een keer gratis getest kan worden. Een doekje voor het bloeden.

De vakantietesten vormen maar een klein onderdeel van een serieus probleem: vaccinatieongelijkheid. Jonge mensen die wachten op een vaccinatie dreigen de dupe te worden van het overheidsbeleid. Zorg dat de situatie eerlijker en rechtvaardiger wordt om te voorkomen dat de samenleving splijt in drie groepen.

Wil jij een reactie geven op dit artikel? Discussieer mee! Stuur een reactie van minimaal 200 woorden naar [email protected]. Inhoudelijke reacties die voldoen aan de algemene fatsoensnormen worden geplaatst onder dit bericht. Zie voorwaarden.

Reacties

 

 

Peter van Wermeskerken, 25 mei 2021: 

‘Ik begrijp Stijn de Vreede (27), die op één derde van mijn leeftijd is, best. Hij wil gelijkheid in de coronavrijheid met de gevaccineerde oudjes. Maar waarom worden de oudjes eerst gevaccineerd en dan per leeftijdsgroep de mensen met een extra risico? Wil je daar ook gelijkheid mee? Wees blij Stijn, dat je zo jong bent dat je nog veel wilt. Dat je gezond bent. Veel oudjes kunnen niet naar het buitenland. Prik of niet. Ze zijn ziekelijk of ze hebben simpel het geld niet: hun pensioenen zijn al sinds 2007 gelijk. Geen cent prijscompensatie. Dat is ook geen gelijkheid. Gelijkheid is een utopie in dit leven, beste Stijn. Zie de Franse revolutie (1789). Neem van mij aan, als je het beste niet kunt krijgen, moert je second best kiezen. Is niet anders. Als 4-jarig jochie was ik behendig in voordringen bij de gaarkeuken. Voordringen is niet slecht als het je lukt, ook al denken ’s lands neuzelende bobo’s  daar anders over. De GGD heeft toch massa’s Astra Zeneca vaccins over. Mekker niet over de oudjes, die net zoveel recht hebben als jij van dit ondermaanse te genieten. Geniet en zet je schouders eronder!’

 

Michel van Aggelen, 25 mei 2021:

Goedemiddag,

Een leuk artikel. Echter, ik mis een – naar mijn idee essentieel – onderdeel.

Naast de tweedeling gevaccineerden–niet gevaccineerden is er ook een tweedeling voor wat betreft de keuze voor het vaccin zelf. Nagenoeg iedereen krijgt het Pfizer vaccin, echter de groep die geboren is tussen 1956-1960 krijgt het door velen ongewenste Astra Zeneca vaccin.

De lieden in laatstgenoemde groep, die twijfelen aan Astra Zeneca, al dan niet terecht wegens gezondsheidsredenen, kunnen weigeren met Astra Zeneca te worden gevaccineerd. Of deze groep nu als allerlaatste in Nederland met Pfizer kan worden gevaccineerd is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat deze groep dus duidelijk geheel achtergesteld wordt door het Rijk. Er is zelfs een kans dat deze groep niet wordt gevaccineerd of naar het buitenland moet reizen voor een vaccinatie. En ja, ik behoor tot deze groep. Omdat ik onlangs een TIA heb gehad, vind ik het een onaanvaardbaar risico om met Astra Zeneca te worden gevaccineerd.