Premium Lock VDL is doembeeld van Europese auto-industrie

07 juni 2023Leestijd: 2 minuten
VDL KONDIGT MASSAONTSLAGEN AAN BIJ NEDCAR. FOTO: ROGER DOHMEN/HH/ANP

Het massa-ontslag bij VDL NedCar toont aan hoe Nederland wordt vermalen in een internationale concurrentiestrijd. Europese fabrikanten dreigen door de overstap naar elektrisch rijden overklast te worden door Amerikaanse én Chinese concurrentie. Het drama bij VDL NedCar is een waarschuwing, schrijft Victor Pak.

De strijd bij VDL NedCar gaat zich ontwikkelen als een soap. De ondernemingsraad stapt naar de rechter. Op zoek naar verdwenen miljoenen die autofabrikant BMW had beloofd. Die afkoopsom van de vertrekkende producent moest, gedeeltelijk, gaan naar een sociaal plan voor de 1.800 werknemers die hun werk kwijtraken.

Dat BMW graag betaalde om het contract met VDL NedCar op te zeggen, is tekenend voor de ontwikkelingen in de auto-industrie. De Duitse fabrikant vult liever de eigen fabrieken, dan het werk uit te besteden aan onafhankelijke fabrieken. Daar is VDL NedCar het slachtoffer van.

VDL NedCar zag ondanks verwoede pogingen alles mislukken

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw