Premium Lock Kabinet moet geen olie op het vuur gooien, maar economie versterken

13 oktober 2022Leestijd: 3 minuten
Prijsplafond voor energierekening werd enthousiast ontvangen. Foto: Lex van Lieshout/HH/ANP

In plaats van te zwichten voor het idee dat iedereen moet worden gecompenseerd, had de overheid beter de boot kunnen afhouden. Door tientallen miljarden euro’s meer uit te geven dan er binnenkomt, gooit de overheid olie op het vuur, schrijft Joris Heijn.

Oei, daarvan leek de Tweede Kamer wel een beetje geschrokken. Met een PvdA- en GroenLinks-plan in de hand hadden de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie een prijsplafond voor de energierekening in elkaar gedraaid. Dat werd enthousiast ontvangen. Maar toen werd – goh – de rekening gepresenteerd. Een grotendeels ongedekte cheque van – ja, van welk bedrag eigenlijk? Het ministerie van Financiën schat 20,9 miljard euro, maar het kan ook 10 of 40 miljard euro worden, afhankelijk van de energieprijs.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Het leidde in de Tweede Kamer tot een veelzeggende schermutseling tussen PvdA-Kamerlid Henk Nijboer en minister van Financiën Sigrid Kaag (D66). De PvdA mocht dan wel met het plan zijn gekomen, maar nu Kaag het had omarmd, was het toch wel een schande dat het plan niet ‘gedekt’ was. En wee je gebeente als Kaag dat met bezuinigen zou gaan doen.

De minister hield Nijboer fijntjes voor dat het zijn PvdA was die in de eurocrisis hard had bezuinigd en daarmee de economie een extra tik naar beneden had gegeven. Ze was blij met Nijboers voortschrijdende inzicht. Bezuinigen heeft ‘niet mijn prioriteit’, zei Kaag.

Daarmee trekt Kaag de verkeerde les uit de vorige crisis. Toen kampte de economie met een tekort aan vraag. Er waren 800.000 werklozen en van ruim één miljoen huishoudens was de hypotheek hoger dan de waarde van hun huis. Veel mensen zaten in een kramp, bang om geld uit te geven. De overheid verergerde die negatieve trend.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.