Premium Lock Overheid kwam de mestafspraken in Brussel niet na: boeren de dupe

14 september 2022Leestijd: 2 minuten
Een boer rijdt mest uit over zijn akker. Foto: ANP

Brussel vindt dat er een luchtje zit aan de mestafspraken die toenmalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) Carola Schouten in Brussel maakte, schrijft Joan Zijerveld. Door gebrek aan controle van de overheid zijn alle boeren nu de dupe.

Twee jaar geleden deed Carola Schouten, huidige interim-minister en voormalig minister van LNV in Brussel een aantal beloftes om de controles op mestfraude te verbeteren. Er zouden strengere controles plaatsvinden in een aantal risicoregio’s dicht bij kwetsbare natuurgebieden, meer inspecties zijn op varkensbedrijven en een digitaal systeem worden ingevoerd om de mesttransporten te volgen. Uit onderzoek van NOS blijkt dat er geen enkele belofte is nagekomen en dat mede hierdoor de aan Nederland verleende derogatiemogelijkheid om extra mest over het land te verspreiden – door Brussel is ingetrokken.

Schouten wist dat Brussel strenge mestcontroles eist

In plaats van meer fysieke controles op veeboerderijen zijn de fysieke controles in de risico gebieden de afgelopen jaren gelijk gebleven en in sommige gebieden zoals De Peel juist bijna gehalveerd. In 2018 werden in dit gebied ongeveer 1.000 bedrijven gecontroleerd en in 2021 nog maar 650 bedrijven. Bij de varkenshouders is de controledoelstelling ook niet gehaald en de invoering van een digitaal systeem om de mesttransporten te volgen werd keer op keer uitgesteld.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw