Jeroen van Wensen Premium Corner

Laat de MKB-bank maar komen!

22 april 2022Leestijd: 2 minuten

Er komt, naar Engels voorbeeld, een nieuwe bank voor de ondernemer. Deze bank, die eigenlijk helemaal geen bank is, gaat helpen om financieringsproblemen in het midden- en kleinbedrijf op te lossen, schrijft Jeroen van Wensen.

Kredietverstrekking aan het (kleinere) midden- en kleinbedrijf (mkb) is een lastige zaak. ‘Het is bijna onmogelijk om nog een fatsoenlijke, traditionele bankfinanciering te krijgen. Omdat ook daar de compliance zo groot is geworden en de kosten van financiering zo hoog, dat banken niet meer bereid zijn te investeren in die kleine ondernemer,’ zei Jacco Vonhof, voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland, bij de EW Economie­lezing van afgelopen december in de Rode Hoed in Amsterdam.

Wilt u de lezing De visie van een glazenwasser van Jacco Vonhof in boekvorm bestellen? Dat kan via onze webshop

Veel financiers, maar lastig te vinden

De afgelopen jaren zijn er weliswaar veel alternatieve aanbieders van krediet bijgekomen, zogenoemde non-bancaire of alternatieve financiers. Maar het probleem is dat de ondernemer in het midden- en kleinbedrijf die financiers maar moeilijk weet te vinden. En als dat toch is gelukt, dan is het vervolgens lastig om ‘kaf van het koren te scheiden,’ zei Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch (CDA) tijdens een debat over financiering van het mkb.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.