Jeroen van Wensen Premium Corner

Kabinet moet terecht op de blaren zitten met peperdure box 3-compensatie

20 april 2022Leestijd: 3 minuten

Woensdag 20 april debatteerde de Tweede Kamer over een van de duurste en meest ingewikkelde compensatie-operaties ooit: die van box 3, ook wel de vermogenstaks, waarover de Hoge Raad een dag voor Kerstmis 2021 vernietigend oordeelde. Kamer en kabinet zijn vele malen door de rechter gewaarschuwd en hebben daardoor geen andere keus dan de portemonnee te trekken en de fiscale fout te herstellen, schrijft Jeroen van Wensen.

Daarmee ging een streep door de forfaitaire (fictieve) vermogensrendementsheffing sinds 2017. Spaarders, en sommige beleggers, hebben hierdoor recht op teruggave van door hen betaalde belasting. Dat recht ontstaat als het werkelijke rendement op hun vermogen lager is dan het forfaitaire rendement (oplopend tot 5,5 procent) waarmee de Belastingdienst rekende.

Alleen spaarders compenseren lukt niet

Op het eerste gezicht lijkt de hersteloperatie eenvoudig. Spaarders krijgen sinds 2017 nauwelijks of geen rente meer vergoed door de bank, maar zijn aangeslagen alsof zij hoge beleggingsrendementen behaalden. Geef de 1,3 miljoen spaarders daarom hun belastinggeld terug en het probleem is opgelost.

Maar de meeste spaarders zijn ook beleggers. Zo’n 2 miljoen Nederlanders met box 3-vermogen hebben naast spaargeld ook aandelen, obligaties of bijvoorbeeld vastgoed. Veel van die beleggingen hebben het sinds 2017 uitstekend gedaan, maar ook weer niet altijd. Daardoor kan de overheid niet simpelweg alleen de 1,3 miljoen spaarders compenseren. Want onder de 2 miljoen spaarders die tevens belegger zijn, zijn mensen die belasting hebben betaald over niet behaald rendement.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.