Nicolette van den Hout Premium Corner

Eindelijk, eerlijke belasting voor platformeconomie

14 oktober 2021

Digitale platforms, zoals Uber, zullen jaarlijks aan de Belastingdienst moeten doorgeven wie geld verdienen via hun site. Het wetsvoorstel daartoe is onlangs in consultatie gegaan. Hiermee wordt de belastingheffing weer eerlijker, schrijft Nicolette van den Hout.

Wie een aardig zakcentje bijverdient als taxichauffeur bij Uber, of door zijn of haar huis te verhuren via Airbnb, is al verplicht deze inkomsten op te geven bij de Belastingdienst. Maar de controle hiervan is lastig. Dit verstoort de concurrentie met traditionele bedrijven, vindt het kabinet.

Hoe groot is de concurrentie?

Aan de vraagkant maakten bijna drie op de vijf Nederlanders in 2019 gebruik van online-platforms, blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo’n 8 procent bestelde weleens een taxi via een online-platform, 4 procent huurde op die manier iemand in voor klussen, en zo’n 20 procent boekte zo een accommodatie van een particulier. Airbnb is bijvoorbeeld groot in Amsterdam. Van alle overnachtingen in de hoofdstad in 2018 is 5 tot 10 procent via Airbnb geboekt, aldus het CBS. De vraag naar dit soort goederen en diensten is alleen maar verder toegenomen na het uitbreken van de coronacrisis.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.