VVD is boos op topman Volksbank

19 november 2019Leestijd: 2 minuten
CEO Maurice Oostendorp van De Volksbank. Foto: ANP

De VVD is verbolgen over de houding van Volksbank-topman Maurice Oostendorp, die zegt niet naar winstmaximalisatie te streven. ‘Dit is de wereld op z’n kop,’ zegt het liberale Tweede Kamerlid Roald van der Linde, die vindt dat de overheid de in 2013 genationaliseerde bank zo snel mogelijk moet verkopen.

Daarbij zijn de uitspraken van Oostendorp weinig behulpzaam. In een interview met Het Financieele Dagblad zegt hij een rendement van meer dan 8 procent te beschouwen als een teken dat de bank in maatschappelijk opzicht verkeerd bezig is. ‘Dan hebben wij andere belanghebbenden tekortgedaan.’

Van der Linde is het met de topman eens dat er behoefte is aan een ‘bank zonder fratsen’. ‘Maar binnen die randvoorwaarde moet je wel zoveel mogelijk winst zien te maken. Juist in de goede jaren waar we nu inzitten. Ik zie helemaal geen bank die lean and mean is, eerder moddervet.’

Hoekstra stelt dat De Volksbank niet klaar is om op eigen benen te staan

Lees het opiniestuk van Marijn Jongsma nog eens terug: Den Haag moet niet zelf gaan ondernemen: tijd voor verkoop Volksbank

In de Tweede Kamer staat de VVD alleen. Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) zei vorige week tijdens een overleg dat De Volksbank niet klaar is om op eigen benen te staan en nog zeker een jaar in staatshanden blijft. Zijn partijgenoot, CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, pleitte eerder voor een bank die lijkt op de oude Postbank.

Van der Linde: ‘En dan willen andere partijen na verkoop ook nog eens een uitgekleed aandeelhouderschap waarbij de staat invloed houdt. Ik vind dat niks. Er zit nu nog steeds voor 13,5 miljard euro aan overheidsgeld vast in de financiële sector. Het ministerie van Financiën moet haast maken met de verkoop, ook van de resterende aandelen ABN AMRO. Het argument is dat de koers laag staat. Maar wie zegt me dat die gaat stijgen? We zijn veel te laks met z’n allen.’

ABN AMRO is in 2015 naar de beurs gebracht. ‘Voor de Volksbank kun je die stap vergeten,’ zegt Van der Linde. ‘Daarom zijn wij voor het onderbrengen van de bank bij een sterke strategische of financiële partner met kennis van informatietechnologie, die ingrijpt als de prestaties niet worden waargemaakt. Partijen als Apple en Google worden actief in de financiële sector. Juist de Volksbank is het eerste slachtoffer als dit soort toetreders diensten tegen een lage prijs gaan aanbieden. Een sterke partner die kan investeren is het beste voor de Volksbank.’

Er wordt volgens het VVD-Kamerlid kostbare tijd verloren: ‘We hebben er zes jaar over gedaan om van een bank zonder fratsen een bank zonder fratsen te maken.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.