Jean Dohmen

Belastingen moeten omlaag nu crisis achter ons ligt

13 december 2016

Het gaat weer goed met de Nederlandse economie. De werkloosheid daalt, het vertrouwen van consumenten staat op het hoogste punt sinds 2007 en ook de huizenmarkt heeft de weg omhoog duidelijk gevonden.

Nederland heeft de crisis achter zich gelaten. Dat merkt ook de overheid. De begroting is volgend jaar voor het eerst sinds lange tijd weer in evenwicht, verwacht het Centraal Planbureau (CPB).

In hun portemonnee merken burgers volgend jaar niet dat het weer crescendo gaat. De koopkracht van de gemiddelde Nederlander gaat er volgend jaar een schamele 0,7 procent op vooruit.

Mensen willen hun centen terug

Opeenvolgende kabinetten vroegen in economisch lastige tijden grote offers van de belastingbetaler. Zij verzwaarden de lasten met 20 miljard euro. Daarvan zijn vorig jaar 5 miljard euro teruggegeven.

Zodra er ruimte is, moeten de belastingen verder omlaag. Maar PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft andere prioriteiten, zo bleek vandaag. Hij wil buffers opbouwen voor slechte tijden.

De minister negeert dat veel burgers, na jaren van crisis, hun eigen buffers willen aanvullen. Het is met hun geld dat de overheid de gaten in de begroting heeft gevuld. De eerste prioriteit moet nu zijn dat deze mensen hun centen terugkrijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.