Imtech-CEO Van de Aast gaat op de knieën voor zijn aandeelhouders

03 oktober 2014Leestijd: 4 minuten

Imtech-CEO Gerard van de Aast (57) vraagt zijn aandeelhouders volgende week om 600 miljoen euro. Komende week stemmen ze. ‘Ik ga nederig naar ze toe.’

‘Gistermiddag,’ vertelt Gerard van de Aast, de CEO van Imtech, ‘was ik op het strand met een grote groep jonge werknemers. Daar heb ik ze het hele verhaal verteld over de aanstaande herfinanciering en hoe ik denk dat we uit de problemen kunnen komen. Ze kwamen zelf ook met allerlei ideeën. Na afloop hadden we een kleine barbecue. Dat gaf me heel veel energie en inspiratie.’

Belangrijke dag

Het is vrijdag 26 september als Van de Aast op het Imtech-hoofdkantoor tijd maakt voor een interview. Op dinsdag 7 oktober zal Van de Aast de belangrijkste dag uit zijn carrière beleven. Imtech (het bedrijf verricht installatiewerk in onder meer kantoren, fabrieken en schepen) houdt dan een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Daar wordt onder meer gestemd over een claim-emissie van ongekende omvang: 600 miljoen euro, drie keer zoveel als het bedrijf op de beurs waard is.

Gaan de aandeelhouders akkoord, dan krijgen zij de mogelijkheid om nieuwe aandelen te kopen (tegen een nog onbekende korting). Vorig jaar zomer haalde Imtech al 500 miljoen euro op bij zijn aandeelhouders. Van de Aast: ‘Ik besef dat we een enorm beroep op ze doen. We gaan nederig naar de vergadering toe.’

Van de Aast zelf treft geen blaam. Toen hij in februari 2013 als CEO bij Imtech begon, was net de hel losgebroken. Het bedrijf (met 23.000 werknemers en een omzet van 2,2 miljard euro over de eerste helft van 2014) kwam door fraudegevallen in Polen en Duitsland in grote financiële problemen. Van de Aast was tot nu toe vooral crisismanager. Hij moest met financieel topman Hans Turkesteen de fraudeperikelen oplossen en maatregelen invoeren om herhaling te voorkomen. Ze moesten volop met banken en aandeelhouders aan de slag.

Nieuw begin

Nuchter: ‘Het is een hele rit geweest. Best impactvol.’ Of hij weleens heeft overwogen om te stoppen? ‘Ik ben hier met een heel ander verwachtingspatroon aan begonnen, dat mag duidelijk zijn. Maar het gaat mij om de belangen van de onderneming en de mensen die hier werken. Weglopen, ermee ophouden, past dan niet.’

Op 7 oktober moet een nieuw begin worden gemaakt. Aandeelhouders beslissen over een heel pakket. Met de 600 miljoen euro wil Imtech vooral de schuld van ruim 1 miljard euro reduceren. Dat geldt ook voor de 255 miljoen euro die de verkoop van de ICT-divisie oplevert. Alle financiers van Imtech zijn bereid om de rente op lopende kredieten fors te verlagen.

Vier banken (ING, Rabobank, ABN AMRO en de Duitse Commerzbank) hebben de emissie bovendien onderschreven: als beleggers toestemming geven voor de emissie, maar de aandelen niet of niet allemaal kopen, dan nemen de vier banken die. Imtech is er (bij toestemming) dus zeker van dat het die 600 miljoen ontvangt. Van de Aast: ‘Zo’n pakketje bestel je niet bij de Wehkamp. Daar is lang over gesproken met de banken.’ Die banken zitten al diep in Imtech. ‘Ja, natuurlijk, de afhankelijkheid is wederzijds, maar de banken steken echt hun nek uit. Daar ben ik ze zeer erkentelijk voor.’

Positief

Wat gaan de aandeelhouders doen? Van de Aast kreeg uit gesprekken met enkele grootaandeelhouders positieve signalen. Erger kan ook haast niet: de koers daalde van zo’n 8 euro in januari 2013 naar circa 40 eurocent nu. ‘We zijn ervan overtuigd dat dit een goede oplossing is voor de onderneming en alle belanghebbenden, dus ook de aandeelhouders. Met deze financieringsconstructie komt er rust in de tent.’

Dan kan hij eindelijk toekomen aan dat waarvoor hij naar Imtech was gekomen. Mede door de slechte markt draait Imtech ook operationeel verlies. ‘Aan die kant van het bedrijf heb ik nog nauwelijks aandacht kunnen besteden. De komende jaren moet het over de operationele prestaties gaan, over innovatie en productontwikkeling.’

Om fraude in de toekomst zo veel mogelijk uit te sluiten, zijn de teugels in het bedrijf (waar werkmaatschappijen altijd een grote mate van zelfstandigheid hadden) flink aangetrokken. Alle financiële directeuren in het concern rapporteren nu direct aan Turkesteen. Er kwam een interne accountantsdienst. Aanbestedingen met een waarde boven 15 miljoen euro waaraan Imtech-dochters willen meedoen, gaan langs Van de Aast.

Begin dit jaar riep de CEO dat Imtech een streep onder het verleden kon trekken. Niet handig, want kort erna kwam een oude fraudezaak in Zwitserland boven water. Ongetwijfeld willen aandeelhouders weten of zulks voorgoed verleden tijd is. ‘Heel eerlijk: wij weten en zien hier niet alles. Maar wat ik aandeelhouders wel kan zeggen, is dat we alles hebben gedaan en doen wat menselijkerwijs mogelijk is om herhaling te voorkomen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.