economie

Meeste gebruikte bedrijfsauto’s uit Nederland naar Oekraïne

08 augustus 2014

Van alle gebruikte bedrijfsauto’s die Nederland in juli van dit jaar exporteerde, ging 40 procent naar Oekraïne. Daarmee is de export na een tijdelijke terugval weer terug op het niveau van begin 2013. De meeste personenauto’s gingen naar Polen en Libië.

Dat blijkt uit gegevens van VWE voertuiginformatie en – documentatie. Oekraïne is al jaren de belangrijkste exportmarkt voor gebruikte bedrijfsauto’s uit Nederland.

MH17

In augustus 2013 kreeg meer dan de helft van de geëxporteerde bedrijfsauto’s Oekraïne als bestemming. Een maand later was dit nog slechts 5 procent.

VWE denkt dat deze exportdaling werd veroorzaakt door extra importheffingen die door de toenmalige regering werden afgekondigd. Door de onrusten in Oekraïne bleef de export van bedrijfsauto’s laag in het eerste kwartaal van dit jaar.

Echter, in het tweede kwartaal vervijfvoudigde de export ten opzichte van het eerste kwartaal waardoor Oekraïne nu weer bovenaan de lijst van afnemers van gebruikte bedrijfsauto’s uit Nederland staat. Ook na de ramp met MH17 bleef de export in juli redelijk op peil.

Libië

Oekraïners zijn vooral geïnteresseerd in Europese automerken. De Caddy en Transporter van Volkswagen zijn het populairst, gevolgd door de Opel Vivaro en Renault Trafic.

De meeste tweedehands personenauto’s exporteert Nederland naar Polen, Libië en Litouwen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.