economie

Voor gemeenten vallen jachthavens onder algemeen belang

29 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Gemeenten maken gebruik van een uitzondering in de Wet markt en overheid om beneden kostprijs te blijven concurreren met particuliere bedrijven. Nadat op 1 juli de wet volledig van kracht is geworden, plaatsen gemeenten allerlei economische activiteiten onder de noemer ‘algemeen belang’.

Dat schrijft het Het Financieele Dagblad dinsdag. Met het omzeilen van de wet blijft alles bij het oude, aangezien de wet juist was bedoeld om ervoor te zorgen dat overheden en bedrijven op gelijke voet met elkaar concurreren. De gemeenten hadden twee jaar de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

De nieuwe regels moeten ondernemers beschermen tegen oneerlijke concurrentie, maar de regels gelden niet als een economische activiteit het ‘algemeen belang’ dient. Dat blijkt echter een breed toepasbaar begrip.

Jachthavens

Bijvoorbeeld bij jachthavens voor pleziervaartuigen. Een aantal gemeenten vindt dat het aanbieden van goedkope ligplaatsen in het algemeen belang is, maar daardoor krijgen particuliere jachthavens die in de buurt liggen minder klanten.

Een ander voorbeeld is de exploitatie van parkeergarages. Automobilisten kunnen daar beneden de kostprijs hun auto parkeren, terwijl even verderop een private parkeergarage ligt waar mensen meer moeten betalen.

Bezwaar

Volgens andere gemeenten draagt verhuur van sportkantines – beneden de kostprijs – bij aan de exploitatie van sportaccommodaties. Dat zou ook gelden voor de verkoop van drank in die kantines. Deze horeca-activiteiten dienen dus het algemeen belang, vinden deze gemeenten. Zij willen dan ook niet voldoen aan de regels die oneigenlijke concurrentie met de cafébaas of het zaalverhuurbedrijf tegengaan.

De Autoriteit Consument en Markt wijst erop dat ondernemers gespitst moeten zijn op deze praktijken. Als een overheid heeft besloten dat een economische activiteit kan worden geschaard onder het algemeen belang, hebben ondernemers zes weken de tijd om bezwaar te maken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.