economie

Time Warner weigert overname door Murdoch ondanks miljardenbod

16 juli 2014

Mediabedrijf 21st Century Fox van Rupert Murdocht heeft 59 miljard euro geboden voor de overname van Time Warner Inc. Time Warner heeft het bod afgewezen.

Dat bevestigt een vertegenwoordiger van 21st Century Fox woensdag in deThe New York Times. Samen zouden 21st Century Fox en Time Warner een gigantisch mediaconglomeraat vormen met televisiekanalen als Fox, Fox News, het betaalkanaal HBO en filmstudio’s als 20th Century Fox en Warner Bros.

De bedrijven zouden samen goed zijn voor een geschatte jaaromzet van bijna 50 miljard euro.

Monopolie

In het voorstel om Time Warner op te kopen zou 21st Century Fox hebben voorgesteld nieuwszender CNN, dat nu eigendom is van Time Warner, te verkopen.

Dit om beschuldigingen van het vormen van een monopolie te voorkomen. CNN is een directe concurrent van Fox News, dat weer onder 21st Fox valt.

Vervolg

Het bedrijf van Rupert Murdoch verwachtte met de overname van Time Warner zo’n 800 miljoen euro te kunnen besparen, met name door te snijden in sales- en ondersteunend personeel.

Volgens ingewijden is Time Warner met het afwijzen van het bod nog niet van Rupert Murdoch af. Hij zou vastberaden zijn om Time Warner alsnog in te lijven.

Murdoch heeft met zijn News Corporation al een enorm mediaconglomeraat in handen. Met over de hele wereld onder meer studio’s, televisiekanalen, kranten en uitzendrechten van sportwedstrijden, bijvoorbeeld die van de voetbalwedstrijden in de Nederlandse eredivisie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.