economie

Doorstart Free Record Shop kon nieuw faillissement niet voorkomen

22 april 2014Leestijd: 2 minuten

De entertainmentketen Free Record Shop verdwijnt definitief uit het Nederlandse straatbeeld. Het moederbedrijf achter Free Record Shop, Fresh Entertainment Nederland BV, is dinsdag failliet verklaard.

Daardoor gaan de 36 winkels die na de doorstart vorig jaar overbleven, dicht. 55 voltijds- en 35 deeltijdbanen gaan verloren. Rob Boers van Boers Advocaten in Veenendaal is aangesteld als curator, meldt eigenaar ProCures dinsdag.

Slechte markt

ProCures wijt het faillissement aan de slechte markt voor cd’s en dvd’s in het eerste kwartaal van dit jaar. Die is opnieuw sterk gekrompen.

Bovendien zouden de marktvooruitzichten ‘somber’ zijn. Door de verdere krimp van de organisatie, waaronder het wegvallen van de Belgische winkels, werd het steeds moeilijker om de inkoop te continueren en passende voorwaarden af te spreken met leveranciers, meldt het investeringsbedrijf van Paul Dumas en Maurits Regenboog.

Moeite

Free Record Shop, in 1971 opgericht door Hans Breukhoven, kwam eind 2012 in grote financiële problemen, onder meer door problemen met leveranciers. Dat leidde eind mei 2013 tot een faillissement. De entertainmentketen maakte daarna onder Fresh Entertainment Holding nog een doorstart van de Nederlandse en Belgische organisatie.

In de loop van het vierde kwartaal van 2013 bleek dat de winkelketen grote moeite had zich te herstellen van de ingrijpende gevolgen van het faillissement. Nadat Free Record Shop België begin dit jaar definitief haar winkels had gesloten, bleef er een relatief kleine keten met 48 winkels in Nederland over. Door ‘interne en externe ontwikkelingen’ kromp de centrale organisatie verder en sloten nog eens twaalf winkels de deuren.

Verdienmodel

Oprichter Hans van Breukhoven legde deze week in een interview met Quote de schuld van het eerste faillissement bij tijdelijk CEO Herman Hovestad, die na het terugtreden van Breukhoven de dagelijkse leiding op zich nam. Alles wat hij aanpakte, ging fout, zegt Breukhoven, die hem bovendien een gebrek aan empathie verwijt. ‘Hij had geen enkel respect of begrip’ voor de medewerkers.

Direct betrokkenen vertellen echter een heel ander verhaal aan Quote: de ondergang van Free Record Shop zou te wijten zijn aan ProCures en zijn eigenaren. Die zouden na de doorstart vorig jaar ‘vele tonnen aan Free Record Shop hebben verdiend’.

Dumas en Regenboog zouden ook veel geld hebben overgehouden aan het faillissement van boekhandelketen Polare. Dat heeft volgens De Dagelijkse Standaard te maken met een verdienmodel waarbij het faillissement wordt ingezet voor eigen gewin van de eigenaren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.