economie

Klaas Knot waarschuwt: pensioenstelsel is onhoudbaar

14 maart 2014Leestijd: 2 minuten

Het pensioenstelsel is in de huidige vorm niet houdbaar en moet drastisch op de schop. ‘Het is onontkoombaar dat we naar een stelsel gaan waarin minder zekerheid zal bestaan over de hoogte van de pensioenuitkering.’

Daarvoor waarschuwt president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot vrijdag in De Telegraaf. ‘Het huidige stelsel met een hoge uitkering en een hoge mate van zekerheid is niet houdbaar in het licht van de komende vergrijzing.’

Ruimte

Knot zegt dat er meer flexibiliteit en keuzevrijheid moet komen. ‘Het moet flexibeler, mensen moeten iets meer ruimte krijgen om te kunnen kiezen hoe en waar ze hun pensioen opbouwen,’ zegt de DNB-president.

‘Zonder herziening van het pensioenstelsel zal het draagvlak onder jongeren voor dit systeem afnemen en dat holt het stelsel sluipenderwijs uit.’

Werkgeversvoorman Bernard Wientjes en FNV-leider Ton Heerts hebben geen behoefte aan een nieuwe maatschappelijke discussie over het pensioenstelsel, als er geen betere rekenregels komen voor de dekking van de pensioenen, schrijft de krant.

Regels

Het kabinet zal binnenkort een voorstel daarover sturen naar de Tweede Kamer en de sociale partners maken zich zorgen. Door de nieuwe regels zal er jarenlang geen indexatie van pensioenen voor werkenden en ouderen zijn en de premies gaan mogelijk omhoog.

Als het aan Knot ligt, gaan de nieuwe rekenregels volgend jaar al in. ‘Maar daarmee zijn nog niet alle problemen opgelost. We moeten dan ook een fundamentele discussie voeren over de pensioenen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.