economie

Rutte: geen lastenverlichting als economie aantrekt

20 februari 2014Leestijd: 1 minuut

Ook als de economie aantrekt, zal het kabinet niet meteen de lasten voor burgers verlagen. ‘Als je het aan mij vraagt, gaan de belastingen meteen omlaag maar Diederik [Samsom] zal een heel ander antwoord geven.’

Dat zei premier Mark Rutte (VVD) woensdag tijdens een bijeenkomst in Gelderland in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.

Aflossen

Een scholier van het Apeldoornse roc Aventus vroeg Rutte wat hij doet als de economie vooruitgaat. Belastingverlagingen zitten er voorlopig niet in, zei de premier volgens De Telegraaf. Het aflossen van de staatsschuld is het beste.

Verder noemde Rutte PvdA-leider Samsom ‘totaal betrouwbaar’. ‘Hij heeft wel hele rare standpunten,’ voegde hij daar met een knipoog aan toe.

Vrijdag bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de economie in het vierde kwartaal met 0,7 procent is gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal. Vooral de bedrijfsinvesteringen zijn gestegen en ook de export is toegenomen.

Inkomsten

Een lastenverzwaring waartegen fel wordt geprotesteerd is de accijnsverhoging. Benzinestations lopen inkomsten mis doordat meer Nederlanders over de grens gaan tanken.

Staatssecretaris Eric Wiebes (VVD, Financiën) wil eind mei beoordelen of deze lastenverzwaring wordt teruggedraaid, omdat dan de cijfers over de eerste drie maanden van het jaar bekend zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.