economie

Ook omkoping Ballast Nedam voor bouwprojecten in Suriname

06 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft eind 2012 een schikking getroffen voor het betalen van steekpenningen voor bouwprojecten in Suriname. Het geld zou onder meer zijn terechtgekomen bij toenmalig president Jules Wijdenbosch en toenmalig adviseur Desi Bouterse, de huidige president.

Gerard Spong, advocaat van Ballast Nedam, bevestigt berichtgeving daarover in NRC Handelsblad. Tot nu toe was alleen bekend dat het bouwbedrijf met het Openbaar Ministerie (OM) had geschikt vanwege ‘betalingen aan buitenlandse agenten’ in Saudi-Arabië.

Bruggen

Vanaf 1997 betaalde Ballast Nedam in termijnen 34 miljoen gulden om twee bruggen te mogen bouwen. Toen Ballast Nedam de opdracht kreeg werd er al gespeculeerd over omkoping door het bouwbedrijf.

De krant meldt dat de zaak nog niet is gesloten. Er zijn nog ‘zware onderhandelingen’ gaande tussen het OM en de toenmalig financieel adviseur van Ballast Nedam in Suriname, Rob A.

Politieke gevolgen

Het OM beschuldigt financieel adviseur A. van witwassen. Volgens Spong kan er in die zaak binnen enkele weken worden geschikt. Als dat niet lukt, kan dat politieke gevolgen hebben, zegt Spong tegen de krant.

‘Mijn cliënt zal er niet voor terugschrikken Wijdenbosch en Bouterse op te roepen als getuige.’ Tegen enkele voormalige Ballast Nedam leidinggevenden loopt nog een zaak vanwege vermeende betrokkenheid bij omkoping.

In december werd bekend dat Ballast Nedam een nieuwe overeenkomst heeft gesloten met de Surinaamse overheid voor het ontwerp en de bouw van de Carolinabrug over de Surinamerivier.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.