economie

Verbetering grootste pensioenfondsen, ‘herstel nog wel erg pril’

30 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Bij de grootste pensioenfondsen van Nederland wordt dit jaar niet gekort op de pensioenen. Bij Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) gaan de pensioenen voor het eerst sinds 2010 zelfs weer iets omhoog.

Dat maakten de fondsen vrijdag bekend bij de presentatie van hun dekkingsgraden over het vierde kwartaal.

Pril

Ambtenarenpensioenfonds ABP, met 2,8 miljoen deelnemers het grootste fonds van het land, zal de pensioenverlaging van 0,5 procent van vorig jaar schrappen.

Eind december stond de dekkingsgraad, de verhouding tussen hun vermogen en hun huidige en toekomstige pensioenuitkeringen, op 105,9 procent, ofwel 1,7 procentpunt boven de minimaal vereiste grens. Het herstel is nog wel erg pril, meldt ABP.

Geen verlaging

Ook pensioenfonds Metaal en Techniek voert geen verlaging van de pensioenen door. De dekkingsgraad lag eind december iets onder het vereiste niveau (op 103,8 procent), maar staat daar sinds het midden van januari alweer boven.

De pensioenen van werknemers in de bouw hoeven dit jaar eveneens niet te worden gekort. BpfBouw zag zijn dekkingsgraad stijgen tot 111,6 procent. Dat is 5,8 procentpunt hoger dan een jaar eerder en ruim boven het wettelijk vereiste minimum.

Pensioenopbouw

Maar achtendertig van de vierhonderd pensioenfondsen in Nederland zijn nog niet volledig financieel hersteld. Hun dekkingsgraad is nog niet op het vereiste niveau van ongeveer 105 procent.

Dat betekent dat van een 500.000 gepensioneerden de maandelijkse uitkering vanaf april wordt verlaagd. Om diezelfde reden zal bij een groep van 700.000 werkenden de pensioenopbouw eveneens worden verlaagd, blijkt uit voorlopige berekeningen van De Nederlandse Bank vanavond.

Ook het pensioen van 1,3 miljoen werknemers die nog pensioen hebben uitstaan bij hun oude werkgever, wordt gekort.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.