economie

Kamp: we hebben ons in alle bochten gewrongen voor Aldel

06 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zegt zich in ‘alle bochten te hebben gewrongen’ voor Aldel. Kamp gaat met Sociale Zaken kijken of er ander werk te vinden is voor de werknemers van de failliete aluminiumproducent uit Delfzijl.

De bewindsman noemt het gesprek met een afvaardiging van de ondernemingsraad van Aldel maandag een ‘verdrietig’ gesprek.

400 banen

Door het faillissement raken vierhonderd personen hun baan kwijt en indirect zullen er nog eens vierhonderd banen verloren gaan in Noord-Oost-Groningen.

Volgens voorzitter van de ondernemingsraad Klaas Pijper heeft 80 procent van de werknemers weinig kansen op de arbeidsmarkt. Ze zijn tussen de 50 en 60 jaar oud en zijn alleen werkzaam geweest bij Aldel.

Ook zegt Pijper dat Kamp mogelijkheden ziet voor potentiële bouwvakkers omdat de schade van de aardbevingen in de regio moet worden hersteld.

Doorstart

Kamp liet weten te luisteren naar de curator, mocht hij nog met nieuwe ideeën komen voor het bedrijf. Pijper heeft de minister uitgenodigd om naar Delfzijl te komen.

Zowel de voorzitter van de ondernemingsraad van Aldel als Ellen Dekkers van FNV Bondgenoten zien mogelijkheden voor een doorstart van de aluminiumproducent.

Aldel

Afgelopen vrijdag protesteerden ongeveer duizend Groningers tegen de sluiting van de smelterij. Het bedrijf ging eerder die week failliet, ondanks een overheidskrediet van 8 miljoen euro in oktober.

Volgens de directie van de smelterij en een woordvoerder van FNV Bondgenoten is het faillissement ‘de schuld van de hoge elektriciteitsprijs’ in Nederland. Het bedrijf betaalt een veel hogere prijs voor aardgas dan Duitse concurrenten een paar kilometer verderop.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.