economie

Gelddrukkerij Joh. Enschedé gered door investeerder

09 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé komt voor 95 procent in handen van investeringsmaatschappij Nimbus. Dat maakte de drukker van geld en postzegels, tevens een van de oudste familiebedrijven van Nederland, donderdag bekend.

De Koninklijke drukkerij Joh. Enschedé werd in 1703 opgericht in Haarlem door Izaak Enschedé. Zijn nazaten houden de laatste 5 procent van de aandelen.

Gered

Vanmiddag werd bekend dat de beroemde drukkerij op het randje van faillissement stond. Het bedrijf had acute financiële problemen, onder meer omdat een grote opdracht van de Duitse Bundesbank was uitgesteld.

Personeel werd gevraagd om vakantiegeld in te leveren, om te voorkomen dat 200 medewerkers zouden worden ontslagen.

Europese regels

Het bedrijf raakte in 2011 door Europese aanbestedingsregels een deel van zijn opdrachten kwijt. Voorheen drukte het bedrijf eurobankbiljetten voor De Nederlandsche Bank, maar de productie is overgenomen door twee Duitse en een Britse drukkerij.

Joh. Enschedé had vorig jaar een omzet van 55 miljoen euro. Nimbus denkt winst te kunnen maken met het bedrijf, door zich alleen nog op de productie van eurobiljetten te concentreren en niet langer op buitenlandse valuta. Voor postzegels ziet Nimbus Azië als groeimarkt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.