economie

Eurocommissaris Olli Rehn: de euro is uit de gevarenzone

25 januari 2014Leestijd: 1 minuut

De euro bevindt zich niet langer in de gevarenzone. Mede dankzij omvangrijke reddingsoperaties van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt is het herstel in de eurozone ingezet.

De ‘existentiële bedreiging’ voor de euro is voorbij, zei de Finse eurocommissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) zaterdag op het World Economic Forum in Davos.

Debatten

Het World Economic Forum is een jaarlijkse top voor ongeveer tweeduizend politici, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, hoogleraren en journalisten, die debatteren over de economische en sociale problemen en kansen in de wereld.

Rehn zei in Davos dat het economische klimaat de afgelopen anderhalf jaar sterk is verbeterd en dat het herstelproces zich dit jaar zal voortzetten. Hij sprak de hoop uit dat zelfs Italië dit jaar de benodigde hervormingen doorvoert.

Banken

Rehn sprak zich eveneens uit over de stresstesten voor Europese banken die dit jaar worden gehouden. Hij gaf aan dat het idee heerst dat deze niet streng genoeg zijn.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) deed een duit in het zakje. De voorzitter van de eurogroep hoop dat de stresstesten de zwakke plekken van banken zullen blootleggen, ‘omdat dat ons het vertrouwen geeft dat de testen goed worden gedaan’, schrijft de BBC.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.