economie

Bankroet garnalenhandelaar Heiploeg ‘zware klap Groningen’

28 januari 2014Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse garnalenleverancier Heiploeg, de grootste van Europa, is dinsdag failliet verklaard. Het bedrijf met driehonderdtachtig werknemers in Groningen is van plan een doorstart te maken.

Zestig voltijds arbeidsplaatsen van Heiploeg zullen worden geschrapt in Nederland. Dat komt neer op zo’n negentig ‘collega’s met een vast dienstverband’, zegt directeur Hans Wielenga.

De werkgelegenheid van zo’n driehonderd Groningers zal behouden blijven volgens het bedrijf. Wel heeft een versobering van de arbeidsvoorwaarden plaats.

Schulden

Heiploeg heeft wereldwijd drieduizend werknemers en is onder meer actief in Marokko, Suriname en India. Deze onderdelen worden overgenomen door viswerkingsbedrijf Parlevliet & Van der Plas uit Katwijk. Dit bedrijf zou ook interesse hebben in de Nederlandse tak.

De activiteiten in ons land hadden al enige tijd grote financiële problemen. De onderneming heeft een schuldenlast van 130 miljoen euro.

Ook de slechte omstandigheden op de markt hebben bijgedragen aan een verslechterde financiële positie. Daarbovenop komt een boete van zeker 27 miljoen euro van de Europese Commissie wegens vermeende kartelvorming. Maar volgens directeur Wielenga maakte die boete niet een heel groot verschil. ‘We hadden een te ruime jas aan,’ zegt hij.

Klap

Het bankroet van Heiploeg is een zware klap voor de regio, vindt gedeputeerde van de provincie Groningen Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Visserij, ChristenUnie).

Het gebied bevindt zich volgens de bestuurder in een benarde positie. De afgelopen tijd is Groningen veel in het nieuws geweest door tegenslagen. Eind december vorig jaar ging aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl failliet, ondanks een overbruggingskrediet van 8 miljoen euro van de overheid. Honderden werknemers verloren hun baan.

Ook wordt een deel van de provincie geregeld getroffen door aardbevingen door de intussen teruggeschroefde gaswinning in het gebied. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) bood de Groningers enige verlichting door hen een compensatie van 1,2 miljard euro in het vooruitzicht te stellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.