economie

Fed begint in januari met de afbouw van het steunprogramma

18 december 2013Leestijd: 1 minuut

De Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van Amerikaanse banken, begint in januari met het afbouwen van het steunprogramma voor de Amerikaanse economie. Het maandelijkse programma van steunaankopen wordt met 10 miljard dollar (7,2 miljard euro) verlaagd.

Dat heeft scheidend voorzitter Ben Bernanke van de Fed woensdag bekendgemaakt.

Belangrijkste maatregel

De Fed koopt maandelijks in totaal voor 45 miljard dollar staatsobligaties en voor 40 miljard dollar verpakte hypotheekleningen van banken. Deze bedragen worden in januari teruggebracht tot 40 miljard en 35 miljard dollar. Daarmee wordt de totale omvang van het steunbeleid teruggeschroefd van 85 tot 75 miljard dollar per maand.

De aankopen zijn de belangrijkste maatregel die de Fed sinds 2008 heeft genomen om de gevolgen van de financiële crisis en de recessie te bestrijden.

Gevolgen voor groei

De afbouw van het steunprogramma heeft directe gevolgen voor de groei van de Amerikaanse economie. Door recente positieve cijfers over de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt lijken de centrale banken er voldoende vertrouwen in te hebben dat de Amerikaanse economie inmiddels in staat is de afbouw op te vangen. De afbouw gaat langzaam, heeft Bernanke beloofd.

Direct na de bekendmaking gingen de koersen op de effectenbeurzen omhoog. Beleggers lijken opgelucht te zijn dat het programma in kleine stappen wordt afgebouwd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.