economie

Brussel geeft banken miljardenboete voor rentemanipulatie

04 december 2013Leestijd: 2 minuten

De Europese Commissie heeft vijf banken en een vermogensbeheerder een boete opgelegd van totaal ruim 1,7 miljard euro vanwege het manipuleren van rentetarieven. De banken Barclays en UBS ontkwamen aan een boete omdat zij de zaak aan het licht brachten.

Dat heeft eurocommissaris voor Mededinging Joaquin Almunia bekendgemaakt.

De Bask toonde zich verbolgen over de ‘heimelijke verstandhouding’ tussen financiële instellingen die elkaar eigenlijk zouden moeten concurreren.

Harde straffen

De gestrafte banken zijn de Amerikaanse Citigroup en JPMorgan Chase, de Franse Société Générale, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland en de Britse vermogensbeheerder RP Martin.

Deutsche Bank werd het hardste getroffen met een boete van ruim 465 miljoen euro voor karteldeelname met Barclays. Voor de samenwerking met UBS moeten de Duitsers 259 euro betalen. Ook Société Generale wordt met 445 miljoen euro hard gestraft

Rabobank

Rabobank was ook betrokken bij de Libor-fraude maar was geen onderdeel van het Europese onderzoek. De Nederlandse bank trof al schikkingen van in totaal 774 miljoen euro met toezichthouders in Nederland, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Japan.

Almunia laat weten dat nieuwe stappen tegen de rentemanipulatie niet worden uitgesloten. Crédit Agricole, HSBC en JPMorgan staan sowieso nog in het vizier bij de Commissie, maar zij weigerden tot een schikking te komen. Deze banken kunnen een rechtszaak verwachten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.