Akkoord Amerikaanse begroting, tweede ‘shutdown’ voorkomen

11 december 2013Leestijd: 1 minuut

Onderhandelaars in de Amerikaanse Senaat hebben dinsdag een tweejarige overeenkomst bereikt over de federale begroting van de Verenigde Staten. Hierdoor is een nieuwe ‘shutdown’, het sluiten van de Amerikaanse overheidsdiensten, van de baan.

Senatoren Patty Murray (Democraten) en Paul Ryan (Republikeinen) zeggen dat het akkoord ruimte biedt voor de lange termijn.

Zij hebben afgesproken dat het overheidstekort met 23 miljard dollar omlaag moet. De belastingen zullen echter niet worden verhoogd.

Onzekerheid

Met het akkoord komt een einde aan bijna drie jaar geruzie tussen Democraten en Republikeinen over de federale begroting. Volgens  Murray was de onzekerheid die volgde op de afgelopen drie jaar onderhandelen zonder concreet resultaat ‘verwoestend voor ons economisch herstel’.

President Barack Obama heeft beide partijen geprezen voor het bereiken van het begrotingsakkoord. Hij noemt de overeenkomst ‘een goede start’.

Sluiting

Begin oktober moest een deel van de Amerikaanse overheid tijdelijk worden stopgezet omdat het Congres niet wilde instemmen met een verhoging van het schuldenplafond.

Het Witte Huis had diverse overheidsdiensten opgedragen de sluiting voor te bereiden. Honderdduizenden ambtenaren werden met verlof gestuurd. Alleen federale ambtenaren die als ‘onmisbaar’ waren bestempeld, konden doorwerken.

Dat gold bijvoorbeeld voor militairen, voedselinspecteurs, cipiers en de luchtverkeersleiding Ook pensioenen en uitkeringen werden ondanks de ‘shutdown’ gewoon uitgekeerd.