Dijsselbloem: Brussel moet landen dwingen te hervormen

22 november 2013Leestijd: 1 minuut

De Europese Commissie moet eurolanden dwingen hervormingen door te voeren. Pas als een land daarover harde afspraken maakt, kan het meer tijd krijgen om aan de Brusselse begrotingsafspraken te voldoen.

Dat zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

Voorwaarden

Dijsselbloem geeft daarmee kritiek op eurocommissaris Olli Rehn, omdat hij Frankrijk twee jaar de tijd heeft gegeven om de begroting op orde te krijgen, zonder dat daar harde voorwaarden aan zijn verbonden.

De eurogroep buigt zich vrijdag over de ontwerpbegrotingen van de eurolanden. Dijsselbloem erkent dat dit toezicht, om nog een eurocrisis te voorkomen, staat of valt met de bereidheid om ook grote landen de maat te nemen.

Frankrijk moet forse aanvullende maatregelen nemen om het begrotingstekort in 2015 onder de norm van 3 procent te krijgen. ‘Frankrijk moet meer doen. Dat weet het zelf ook,’ zegt Dijsselbloem.

Gunst

Rehn zou landen moeten aanzetten tot structurele hervormingen. Uitstel om aan de begrotingsnorm te doen, is een gunst die Brussel verleent en Rehn kan dus concrete maatregelen bedingen en die tussentijds controleren.

Dijsselbloem zou het dan ook ‘prima’ hebben gevonden als Rehn Nederland maatregelen had opgelegd. Ons land heeft een jaar uitstel gekregen om het tekort terug te dringen.