economie

Minister Dijsselbloem eist grotere rol bij staatsbedrijven

18 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Het kabinet eist een grotere rol op bij de benoeming van nieuwe bestuurders van staatsbedrijven. Daarnaast moeten investeringen vanaf een veel lager bedrag voor goedkeuring aan de minister van Financiën worden voorgelegd.

‘Er is de afgelopen tijd een paar keer iets misgegaan en er zijn miljarden verspild van maatschappelijk vermogen. Die bedrijven zijn van ons allemaal,’ zegt minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën).

Investering

Dijsselbloem maakte verder bekend dat staatsbedrijven TenneT en Gasunie voorlopig volledig in handen van de staat blijven. Ze worden niet gedeeltelijk geprivatiseerd.

Het kabinet  bevestigt met het besluit ‘het belang van het in publieke handen zijn van onze gas- en elektriciteitsnetten’.

Vooral voor TenneT is het van belang omdat het bedrijf de komende tien jaar rond de 13 miljard euro moet investeren in Duitsland en Nederland en heeft daarvoor veel geld nodig. Voor de investering moet TenneT op zoek naar private investeerders.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.