economie

‘Financiële crisis kostte de wereldeconomie biljoenen euro’s’

08 september 2013

Duitsland, al jaren de sterkste economie van de eurozone, was een van de grootste verliezers van de financiële crisis. Het land is sinds het begin van de crisis in 2008 500 miljard euro misgelopen.

Dat schrijft het dagblad Die Welt zondag op basis van berekeningen door twee Duitse banken.

Wereldeconomie

Duitsland maakte in het eerste jaar van de crisis een diepe economische val door. Ook heeft het sterke exportland economische schade opgelopen door de inzakkende wereldeconomie.

Voor de wereldeconomie berekenen de banken de schade op 3,8 biljoen euro. Mocht de crisis niet plaats hebben gehad, dan zou de wereldeconomie tussen 2008 en 2012 niet met 4, maar met 5,7 procent zijn gegroeid.

Staatsschulden

De crisis zorgde ook voor een enorme toename van de staatsschulden wereldwijd. De berekeningen van de twee banken laten zien dat die eind 2011 ongeveer 5 biljoen euro hoger lagen dan het niveau waarop ze zonder de financiële crisis zouden zijn geweest.

Een van de banken, de Berenberg Bank, constateert nog een opmerkelijk gegeven: als de Amerikanen in september 2008 de failliete bank Lehman Brothers hadden gered, zouden de wereldwijde gevolgen van de crisis beperkt zijn gebleven.

De Amerikaanse huizenmarkt zou wel klappen hebben gehad, maar niet hebben geleid tot de diepe economische crisis waar de wereldeconomie nu langzaam uit opkrabbelt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.