economie

Dijsselbloem: offer hogere inkomens is gerechtvaardigd

20 september 2013

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) vindt het ‘politiek te verdedigen’ dat de hogere inkomens volgend jaar meer belasting gaan betalen. ‘In een tijd waarin de overheid zoveel moet bezuinigen, is het te rechtvaardigen om van hen iets extra’s te vragen.’

Dijsselbloem reageerde vrijdag met die boodschap op het bericht dat de belastingdruk voor de hoge inkomens volgend jaar fors stijgt.

Evenwichtig

De minister onderstreept dat nivelleren geen doel is dan het kabinetsbeleid. Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag tijdens de persconferentie hetzelfde. Het kabinet streeft wel naar een evenwichtig inkomensbeeld.

Als je de lagere inkomens probeert te ontzien, heeft dat vanzelf gevolgen voor de belastingdruk voor de hogere inkomens, zegt de premier.

Zorgpremie

Dijsselbloem en Rutte wijzen erop dat het kabinet eigenlijk van plan was de hogere inkomens een bijdrage voor de bezuinigingen te vragen via de zorgpremie. Dat zorgde voor veel verzet binnen de VVD, waardoor dat voornemen van tafel ging.

Uit doorberekening van de Miljoenennota blijkt dat Nederlanders met een inkomen van twee tot drie keer modaal binnen drie jaar tijd 59 procent belasting betalen over de top van hun inkomen. Nu is dat 52 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.