economie

CPB vindt Nederlandse staatsschuld riskant hoog

05 juni 2013Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse staatsschuld is te hoog. De overheid heeft hierdoor amper ruimte om tegenvallers op te vangen zonder de economie te schaden, staat in een beleidsnotitie van het Centraal Planbureau (CPB).

Dat schrijft Het Financieele Dagblad woensdag.

Miljarden

Volgend jaar komt de staatsschuld uit op ongeveer 75 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De Nederlandse staatsschuld is op dit moment 426 miljard euro.

Als de staatsschuld zich tussen 80 procent en 100 procent van het bbp beweegt, wordt hierdoor vrijwel zeker de economische groei geremd.

Gevarenzone

Ook kan Nederland het vertrouwen van de financiële markten kwijtraken.

Om niet in deze gevarenzone te geraken, is het verstandig om een veiligheidsmarge van 20 procentpunt te nemen, adviseert het CPB. Een prudente staatsschuld is dus niet hoger dan 60 procent bbp.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.