Meerderheid Nederlanders positief over sociaal akkoord

14 april 2013Leestijd: 1 minuut

Het sociaal akkoord dat afgelopen week werd gesloten, wordt door een meerderheid van de Nederlanders gesteund. Eén op de zes Nederlanders ziet daarentegen helemaal niets in de plannen.

Dat blijkt zondag uit een enquete van Maurice de Hond.

Ongeveer 45 procent van de ondervraagden heeft een positief oordeel over de kabinetsplannen. Veertig procent moet het nog bezien en 17 procent is uitgesproken negatief.

Kabinet onder druk

Ondanks het redelijk positieve oordeel, doen de plannen het kabinet weinig goed in de peiling. De VVD zakt naar 21 zetels, bijna een halvering van het aantal zetels in de Kamer (41). De PvdA blijft ook steken op 21 zetels, terwijl de partij er 38 won bij de verkiezingen in september.

Zoals verwacht profiteert de oppositie van de onvrede over het huidige kabinetsbeleid. De PVV blijft virtueel de grootste partij en stijgt naar 27 zetels. Ook D66 profiteert en stijgt naar 17 zetels. De SP blijft op 23 zetels staan.

Ook ministers kritisch

Niet alleen onder burgers heerst er onvrede over het polderakkoord. Ook enkele ministers, zoals Edith Schippers en Henk Kamp (VVD) stelden openlijk vraagtekens bij de plannen.

In het akkoord is afgesproken dat extra bezuinigingen van 4 miljard voorlopig van tafel gaan. Maar het is goed mogelijk dat die in september alsnog worden doorgevoerd, daar hoeven volgens VVD-Fractievoorzitter Halbe Zijlstra geen misverstanden over te bestaan.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.