‘ING en ABN faciliteren vlucht naar belastingoorden’

06 april 2013Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse banken ING en ABN Amro helpen bedrijven bij het vinden van een gunstige belastingklimaat. De twee banken worden genoemd op de lijst belastingontduikers van een groep internationale onderzoeksjournalisten

Dat schrijft dagblad Trouw zaterdag dat ook aan het onderzoeksproject meedoet.

Volgens de zogenoemde ‘Offshore-leaks’ hebben de twee banken op onder meer de Maagdeneilanden tientallen vennootschappen opgericht om het geheime betalingsverkeer voor hun klanten te faciliteren.

Bestuursleden

Niet alleen de banken als entiteit, ook de namen en adressen van 21 vroegere bestuursleden van ING komen op de lijst voor.

De gegevens zijn afkomstig van de trustkantoren Portcullis Trustnet en Commonwealth Trust Limited. Trustkantoren zijn gespecialiseerd in het afhandelen van fiscale zaken en zoeken daarbij de meest belastingvriendelijke route.

Geen ontduiking

ABN Amro ontkent dat het meedoet aan belastingontduiking: ‘De vennootschappen zijn voor internationale klanten opgezet en voldoen altijd aan lokale en internationale wetgeving,’ verklaart de bank.

De vennootschappen van ING en ABN Amro functioneren als zogenoemde ‘nominee-bedrijven’. Dat betekent dat ze optreden als directeur of aandeelhouder terwijl de werkelijke activiteiten heel ergens anders plaatshebben. Op de lijst staat een aantal prominenten, onder wie de vriend en campagneleider van de Franse president François Hollande.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.