Immigranten maken miljarden euro’s over aan thuisland

04 april 2013Leestijd: 1 minuut

Immigranten in Nederland sturen jaarlijks zeker 8 miljard euro naar hun thuisland. Het werkelijke bedrag ligt waarschijnlijk nog hoger omdat vaak contant geld wordt meegegeven aan vrienden of familie.

Dat blijkt donderdag uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Uit de studie onder 1.600 immigranten blijkt dat zij niet alleen geld overmaken via officiële financiële instellingen.

Vakantie

Vaak geven immigranten geld mee aan familie of vrienden die afreizen naar het land van herkomst. Ook nemen zij zelf geld mee als ze op vakantie gaan naar hun thuisland.

DNB wil het gebruik van officiële betalingsmogelijkheden stimuleren. De toezichthouder heeft daarom onderzocht waarom immigranten hun geld liever meegeven aan familieleden of vrienden.

Het zijn vooral de kosten van het overmaken van geld naar het buitenland die immigranten tegenhouden om bijvoorbeeld een geldtransactiekantoor te gebruiken. Bovendien blijkt dat hogeropgeleiden vaker officiële betalingskanalen gebruiken dan lageropgeleiden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.