Blijft Facebook gratis? Britten moeten er al voor betalen

08 april 2013Leestijd: 1 minuut
Facebook-oprichter en CEO Mark Zuckerberg

Britse Facebook-gebruikers moeten betalen als ze iemand met wie ze niet ‘bevriend’ zijn een bericht willen sturen. Hoe veel de gebruiker aan Facebook betaalt, is afhankelijk van de populariteit van de ontvanger van het bericht.

Dit meldde The Sunday Times afgelopen zondag.

Betalingsysteem

De sociale media-website Facebook, waarbij contacten ‘vrienden’ worden genoemd, was tot nu toe geheel gratis voor gebruikers. Maar vanaf nu moeten Britse gebruikers betalen voor het versturen van een bericht aan iemand met wie ze niet bevriend zijn.

Het systeem is in stilte ingevoerd bij de meest recente update van de populaire website in Groot-Brittannië en is in strijd met de slogan ‘Het is gratis en dat blijft het ook’, te zien op de homepage van Facebook.

Test

Het bedrijf experimenteert al langer met manieren om de gebruiker te laten betalen voor de dienst. Enkele maanden geleden begon het bedrijf een test in de Verenigde Staten. Hierbij moesten mensen een dollar betalen om mensen die niet hun vriend zijn een bericht te sturen. In Groot-Brittannië is de prijs nu afhankelijk van de populariteit van de ontvanger van het bericht. Zo betaal de gebruiker voor een bericht aan rapper Snoop Dogg 10 pond, zo’n 12 euro.

Bombardement

Een woordvoerder van Facebook liet aan The Sunday Times weten dat de maatregel is bedoeld om populaire gebruikers te beschermen tegen ‘een bombardement aan berichten van onbekenden’.

Maar volgens critici heeft het te maken met de teruglopende inkomsten van de website.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.