Belastingversimpeling kost gepensioneerden geld

02 april 2013Leestijd: 1 minuut

Vanwege een belastingversimpeling hebben alle drie miljoen gepensioneerden in Nederland minder te besteden. Ook bij ondernemers en de laagst betaalde werknemers daalt het inkomen maximaal 180 euro per maand.

Dat meldt de Volkskrant dinsdag.

Analyse

Het frappante is dat de maatregel veel Nederlanders treft, maar de schatkist niets oplevert.

De krant baseert zich op een analyse van loonstrookjes, uitgevoerd door staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).

Volgens Weekers was de Tweede Kamer op de hoogte van de gevolgen van de maatregel, die is vastgelegd in de zogeheten Wet uniformering loonbegrip (WUL).

Groeiende kloof

Sinds de invoering wordt voor alle belastingen en premies met hetzelfde loonbegrip gerekend. Begin dit jaar stelden pensioenfondsen dat het aanvullend pensioen tot bijna 6 procent lager kon uitvallen door de WUL.

‘Uit cijfers van Weekers blijkt dat de kloof tussen werkenden en gepensioneerden nóg groter wordt,’ reageert 50Plus-voorman Henk Krol.

PVV-Kamerlid Roland van Vliet wil dat Weekers de wet aanpast.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.