Autoverzekering valt dit jaar flink duurder uit

08 april 2013Leestijd: 1 minuut

Autobezitters zijn tientallen euro’s meer kwijt aan hun verzekering dan een jaar geleden. Dit jaar zijn de premies voor autoverzekeringen gemiddeld 16 procent hoger dan in 2012.

Dat meldt het Algemeen Dagblad maandag.

Verzekeringsbelasting

De krant baseert zich op cijfers van de vergelijkingswebsite verzekeringssite.nl. Volgens de vergelijker is de verhoging van de assurantiebelasting de voornaamste oorzaak van de premiestijging. De verzekeringstaks steeg begin dit jaar van 9,7 procent naar 21 procent.

Verder werden vorig jaar hogere schadekosten geclaimd. ‘Verzekeraars hebben die hogere schadelast aangegrepen om de premie te verhogen,’ verklaart een woordvoerder van de vergelijkingssite.

‘Laagste in Europa’

Het Verbond van Verzekeraars beaamt dat de assurantiebelasting een rol speelt bij de verhoging van de kosten van autoverzekeringen. Maar volgens het Verbond heeft Nederland nog altijd een van de laagste autopremies in Europa.

De verschillen in verzekeringen zijn groot. Volgens verzekeringssite.nl kost de duurste verzekering bijna drie keer zoveel als de goedkoopste.

Autorijden is dit jaar sowieso duurder geworden: de brandstofprijzen zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in januari ruim 3 procent duurder dan een jaar geleden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.