‘SNS REAAL bood zwijggeld aan klokkenluider’

04 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Voormalig SNS-directielid Buck G. en zijn medeverdachten chanteerden en bedreigden afgelopen jaar een zakenpartner van SNS REAAL. ‘Ik kreeg uitsluitend mijn salaris betaald als ik zwijggeld zou aannemen. Dat heb ik geweigerd.’

Dat zegt Hetty van der Laar maandag tegen De Telegraaf. Van der Laar verrichtte afgelopen jaren diverse werkzaamheden voor SNS. Tegen Het Financieele Dagblad zegt Van der Laar dat G. haar tot 316.022 euro zwijggeld heeft geboden.

Witwassen

Van der Laar weigerde het zwijggeld dat haar werd geboden en deed aangifte bij de politie. Buck G. werd twee weken geleden opgepakt voor omkoping en witwassen. Hij zit de komende maand nog in voorarrest.

Van der Laar hielp Buck G. bij het ontmantelen van de buitenlandse vastgoedportefeuille Property Finance. ‘Ik stuitte daarbij op heel veel zaken die niet klopten,’ vertelt Van der Laar.

Melkkoe

Buck G. gebruikte de bank volgens Van der Laar als melkkoe. Hij zou de verkoop van vastgoedtrajecten hebben vertraagd om zo dure interim-managers veel langer dan noodzakelijk te kunnen inhuren.

De rekeningen hiervoor gingen naar SNS REAAL. De managers moesten een deel van hun salaris afstaan aan G., die vervolgens het zou proberen door te sluizen naar de Nederlandse Antillen.

Het kabinet besloot op 1 februari SNS REAAL te nationaliseren omdat de bank anders zou omvallen. De wanpraktijken van onder anderen Buck G. zouden de ondergang van SNS REAAL hebben versneld. Het redden van de bank kost de staat zo’n 3,7 miljard euro.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.