Obama: economie zal domme bezuinigingen voelen

01 maart 2013Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse economie komt in een langzamere versnelling terecht en zal de komende tijd de ‘domme bezuinigingen’ flink gaan voelen. Dit is het gevolg van het mislukken van onderhandelingen over een bezuinigingspakket met de Republikeinen.

President Barack Obama zei dat tijdens een persconferentie na afloop van de mislukte onderhandelingen.

Dom

Doordat de Republikeinen en Democraten het niet eens zijn geworden treden zaterdagochtend (Nederlandse tijd) een reeks automatische kortingen op Amerikaanse overheidsuitgaven in werking, van in totaal zo’n 85 miljard dollar (65 miljard euro).

‘Het is gewoon dom. Dit gaan mensen voelen. Dit gaat de economie voelen,’ zei Obama. Hij benadrukt dat het ‘niet het einde van de wereld’ betekent. ‘Wij zullen dit wel overleven.’

Compromis

Obama legt de schuld voor het mislukken van de onderhandelingen bij de Republikeinen. Hij hoopt de komende dagen alsnog tot een compromis te komen. Volgens de president is er een meerderheid in het Congres met ‘gezond verstand’ maar is dit vooralsnog een ‘stille groep’.

De Republikeinse leider John Boehner van het Huis van Afgevaardigden zegt dat hij weigert belastingen te verhogen om het begrotingstekort naar beneden te krijgen. ‘De president heeft zijn belastingverhogingen al op 1 januari gekregen.’

Boehner refereert naar het akkoord dat de partijen begin dit jaar bereikten om automatische bezuinigingen af te wenden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.