Nieuwe raming CBS: economie krimpt harder

28 maart 2013Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,4 procent gekrompen. Dat blijkt uit de tweede raming van het CBS die donderdag per ongeluk is verspreid. De eerste raming van medio februari ging nog uit van 0,2 procent krimp.

Ten opzichte van 2011 bedroeg de krimp in het vierde kwartaal 1,2 procent. Dat was 0,9 procent volgens de eerste raming. De consumentenuitgaven waren iets lager dan gedacht. Verder gaven vooral gemeenten minder geld uit dan was verwacht.

Werkgelegenheid

Investeringen bleven op hetzelfde niveau. Over heel 2012 kromp de economie met 1,0 procent (eerste raming 0,9 procent).

De werkgelegenheid is iets minder sterk gekrompen dan eerder gemeld. In het vierde kwartaal waren er 17.000 werknemersbanen minder dan in het voorafgaande kwartaal.

Volgens de eerste raming bedroeg de daling 18.000. Ten opzichte van een jaar eerder bedroeg de daling van het aantal banen niet 93.000 maar 89.000, een daling van 1,1 procent.

Salaris

Het gemiddelde loon per arbeidsjaar lag in het vierde kwartaal 1,0 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Normaal gesproken komt het CBS pas vrijdags met de cijfers. Door een technische fout werd het bericht te vroeg verzonden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.