Huizenprijs op hetzelfde niveau als tien jaar geleden

21 maart 2013Leestijd: 1 minuut

De huizenprijzen blijven dalen. Gemiddeld is een huis nu evenveel waard als in 2003. De prijzen van koopwoningen waren in februari 8,3 procent lager dan in dezelfde maand een jaar geleden.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Volgens het Kadaster is de gemiddelde huizenprijs nu 210.384 euro.

Daling

In januari daalden de prijzen van koopwoningen nog sterker: met bijna tien procent ten opzicht van 2012. Dit was de grootste prijsdaling in twintig jaar.

Ook worden er nog steeds minder huizen verkocht. In de eerste twee maanden van dit jaar wisselden 14.157 woningen van eigenaar, vijf procent minder dan in 2012.

Structureel lagere prijzen

Een expert van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Vastgoeddeskundigen (NVM) verwacht dat de slechte situatie op de huizenmarkt niet snel zal veranderen. Volgens de makelaarsvereniging zullen de prijzen dit jaar met vijf tot zeven procent dalen.

Dat komt doordat consumenten weinig vertrouwen hebben in de economie. Verder kunnen kopers een stuk minder lenen door de aangescherpte hypotheekregels. ‘Daardoor zullen we wel naar structureel lagere prijzen gaan,’ aldus de NVM.

Onderwaarde

Een op de vier koopwoningen was in 2011 minder waard dan de hypotheekschuld, meldt het CBS. Sinds 2008 is het aandeel huishoudens met een woning met onderwaarde bijna verdubbeld: van 13 naar 25 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.