Geen haast sociale partners om akkoord te bereiken

15 maart 2013Leestijd: 1 minuut

De gesprekken tussen werkgeversorganisaties en vakbonden over een sociaal akkoord is vandaag van start gegaan. ‘Snelheid maken is het slechtste wat we nu kunnen doen,’ zegt Ton Heerts van vakbond FNV.

Zorgvuldigheid is volgens Heerts belangrijker. Ook Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dat de sociale partners voldoende tijd moeten nemen om afspraken te maken.

Crisis bestrijden

Werkgevers en vakbonden proberen het eens te worden over maatregelen om de economische crisis te bestrijden en de werkloosheid terug te dringen. Het kabinet rekent erop dat de werkgevers en bonden eind van de maand een akkoord klaar hebben. Wientjes sluit niet uit dat het nog enkele weken zal duren.

Het eerste overleg duurde vanochtend een uur. Er zijn alleen nog procesafspraken gemaakt. ‘Het wordt een moeilijk overleg,’ zei Wientjes na afloop.

Onbespreekbare punten

Achter de schermen praten de sociale partners sinds vorige week met elkaar. De plannen om de WW-duur fors in te korten en het ontslagrecht te versoepelen zijn de meest heikele punten.

De vakbonden vinden deze maatregelen onbespreekbaar. De WW-ingreep van het kabinet moet jaarlijks 1,1 miljard euro besparen. Om die bezuiniging af te wenden, pleten de vakbonden ervoor om de WW-premie bij de werknemers neer te leggen. Sinds enkele jaren wordt die premie betaald door de werkgever.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.