FNV accepteert geen aanpassing WW en ontslagrecht

04 maart 2013Leestijd: 2 minuten

De vakcentrale FNV gaat voorlopig alleen onderhandelen met de werkgevers en pas daarna met het kabinet. Verslechteringen van WW en ontslagrecht zijn niet bespreekbaar, zei FNV-voorzitter Ton Heerts maandag.

Hij zei dat na een bijeenkomst van de Federatieraad, waarin de achttien FNV-bonden zijn vertegenwoordigd. De Federatieraad stelde de onderhandelingsruimte van Heerts vast voor het sociaal overleg met kabinet en werkgevers.

Sociaal akkoord

Volgens Heerts betekent dit dat er over WW en ontslagrecht alleen te praten valt als dat tot verbeteringen leidt. Het lijkt daardoor erg moeilijk te worden om tot een sociaal akkoord met het kabinet te komen.

Het kabinet wil in 2014 de maximale WW-duur terugbrengen van 38 naar 24 maanden. Dat moet een bezuiniging van ruim 1 miljard euro per jaar opleveren.

Praten

Het kabinet wil graag komen tot een sociaal akkoord met werkgevers en werknemers. Minister van Social Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) riep de vakbonden op om te praten over de aangekondigde bezuinigingen.

Hij zei dat ‘over alles valt te praten’. Het bezuinigingsbedrag moet wel worden gehaald.

Dom

Heerts heeft geen boodschap aan de financiële doelstelling van het Regeerakkoord. ‘Het wordt in elk geval heel moeilijk. Het kabinet heeft het vrijdag nog extra moeilijk gemaakt door een nieuwe bezuiniging van meer dan 4 miljard af te spreken. Dat was dom.’

Datumfetisjisme

Maar voor met het kabinet te overleggen, gaan de FNV met de andere bonden eerst onderhandelen met de werkgevers.

Heerts zegt niet te kunnen inschatten hoe lang dat zal duren. Hij laat zich niet op een datum vastpinnen, terwijl het kabinet uitgaat van een sociaal akkoord rond 1 april. ‘Ik heb niks met datumfetisjisme,’ aldus de FNV-voorzitter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.