‘Ex-medewerkers DNB logen tijdens hoorzitting SNS’

25 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Twee ex-beleidsmedewerkers van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben gelogen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de nationalisatie van SNS REAAL.

Dat blijkt maandag uit onderzoek van Het Financieele Dagblad.

Twee van de vier gehoorde (ex-)beleidsmedewerkers beweerden dat de toezichthouder geen integriteitskwesties kende bij de overname van bouwfonds Property Finance door SNS. Dat is in strijd met de waarheid, schrijft de krant.

Onderzoek

DNB kende in 2006 wel degelijk vermoedens over mogelijke fraude bij ABN AMRO-dochter Bouwfonds. De zorg om integriteitschending was begin 2006 zo groot dat een tiental overheidsinstanties onder leiding van DNB een onderzoek startte naar de branche.

Anderhalf jaar voor de goedkeuring berichtten media over op een uitgebreid strafonderzoek van het Openbaar Ministerie naar fraude en omkoping met de directeur van Property Finance als verdachte.

Fraude

Het onderzoek naar Property Finance liep vast na de moord op vastgoedhandelaar en medeverdachte Willem Endstra. De moord en het strafonderzoek naar de Bouwfonds-directeur zijn uitgebreid besproken bij DNB, zeggen anonieme DNB’ers tegen de krant.

Het OM doet onderzoek naar fraude binnen SNS Property Finance. Wantoestanden binnen Property Finance zouden de ondergang van SNS REAAL hebben versneld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.