Europese Bank geeft Cyprus tot maandag de tijd

21 maart 2013Leestijd: 2 minuten

De Europese Centrale Bank (ECB) zal Cyprus na maandag niet meer helpen als er geen besluit is genomen over het Europese steunplan van de Europese Unie en het IMF. Dat heeft de ECB donderdag bekendgemaakt.

De ECB houdt de Cypriotische banken overeind door leningen te verstrekken via de Centrale Bank van Cyprus. Aan die hulp zal maandag een einde komen als er geen besluit is genomen over het noodhulpplan.

Noodhulp

Er ligt 10 miljard euro aan Europese steun klaar waarmee Cyprus zijn noodlijdende banken kan helpen. Voorwaarde is dat het land zelf een kleine 6 miljard euro bijeenbrengt.

Hiertoe was een heffing op spaartegoeden afgesproken, maar daarvoor was geen parlementaire meerderheid te vinden.

Rusland

Ondertussen praten Cyprus en Rusland verder over een oplossing voor het schuldprobleem van de eilandstaat. Er worden verschillende mogelijkheden onderzocht, zei de Cypriotische minister van Financiën Michaelis Sarris.

‘Banken, gas. Er wordt gekeken waar Cyprus en Rusland mogelijkheden zien tot samenwerking of hulp,’ aldus de minister.

Volgens financieel specialisten zou Rusland, mogelijk via de staatsbank VEB, Cyprus kunnen voorzien van een nieuwe lening in ruil voor rechten op de winning van gas en belangen in staatsbedrijven.

Bestaande lening

Op deze manier hoopt Cyprus onder de voorwaarden van het Europese steunpakket uit te komen, die voorzag in een heffing op spaartegoeden. Een nieuwe Russische lening zou de inkomsten vervangen die met de heffing zouden worden binnengehaald. Daarnaast probeert Sarris de voorwaarden van een al bestaande lening van Moskou, van 2,5 miljard euro, te verbeteren.

Nationalisatie

Behalve in Moskou zoekt de Cypriotische overheid de oplossingen ook in een mogelijke nationalisatie van pensioenfondsen van semi-overheidsinstellingen, de uitgifte van obligaties voor gasreserves en een aangepaste spaardersheffing die alleen de grote spaarders zou treffen.

De banken op het eiland blijven zeker tot volgende week dinsdag dicht. Ook de aandelenbeurs op Cyprus blijft deze week nog gesloten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.