Dijsselbloem positief over financieringsplan hypotheken

12 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën is positief over het hypotheekplan waarbij pensioenfondsen en andere institutionele beleggers banken steunen bij de financiering van hypotheken.

‘Dit zou voor Nederland economisch gezien echt belangrijk zijn,’ zei Dijsselbloem dinsdag bij RTL Z. De minister wil zo snel mogelijk met pensioenfondsen, banken en verzekeraars om de tafel.

Dijsselbloem denkt wel dat de verschillende partijen eruit komen. Hij wil overleggen welke risico’s er precies zijn en wie ze draagt.

Belangrijk

Het voorstel van vicevoorzitter van de bank NIBC en de voormalig topambtenaar van het ministerie van Financiën Kees Dijkhuizen is volgens Dijsselbloem ‘heel belangrijk’ omdat banken meer uitlenen aan hypotheken dan ze in Nederland aan spaargeld binnenkrijgen.

Banken lenen het verschil bij in het buitenland en dat is volgens de minister risicovoller en duurder dan ze door Nederlandse pensioenfondsen worden geholpen. Pensioenfondsen hebben miljarden euro’s achter de hand de ze deels zouden kunnen inzetten om indirect hypotheken te financieren, zegt Dijsselbloem.

‘Daardoor ontstaat ontspanning op de balans van de bank en kan de bank weer hypotheken uitzetten en bedrijven geld lenen.’ Belangenorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland hebben ook positief gereageerd op het voorstel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.