Cyprus en Griekenland sluiten akkoord over banken

22 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Cyprus heeft een overeenkomst gesloten met Griekenland over de verkoop van de Griekse onderdelen van Cypriotische banken. Dat heeft de Cypriotische president Nicos Anastasiades vrijdag bekendgemaakt na overleg met de Griekse premier Antonis Samaras.

De deal is volgens de president gesloten tegen ‘de onder de huidige omstandigheden meest gunstige voorwaarden’. De overeenkomst levert Cyprus volgens hem een ‘significant voordeel’ op.

Plan B

De Griekse delen van Cypriotische banken werden eind vorige week door de eurolanden uitgesloten van de omstreden spaartaks, onder de voorwaarde dat de onderdelen zouden worden overgedragen aan Griekse banken. Volgens ingewijden hebben twee van de grootste Griekse banken interesse.

Vrijdag werd ook bekend dat het alternatieve plan van de Cypriotische regering om te ontkomen aan de heffing op spaartegoeden, niet geaccepteerd wordt door de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF. De ‘trojka’ ziet niets in het plan voor een ‘solidariteitsfonds’.

Pensioenreserves

Een dergelijk fonds zou steunen op garanties gevormd door de pensioenreserves van Cyprus, de staatsbezittingen, kerkelijke bezittingen en de verwachtte inkomsten uit gasreserves.

De Cypriotische president Nicos Anastasiades zou vrijdag van de trojka te horen hebben gekregen dat zo’n investeringsfonds niet het middel is om de lening van de EU van 10 miljard euro veilig te stellen. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zou zich tegen het plan hebben uitgesproken.

Spaarheffing

In Cyprus wordt steeds meer gespeculeerd dat de overheid, nu er ook geen lening van Rusland los is gekomen, moet terugkeren naar het idee van een heffing op spaartegoeden. Eerder werd dit plan weggestemd door het parlement. De volksvertegenwoordigers komen vrijdagmiddag weer bijeen om te beslissen over andere mogelijkheden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.