Bonden willen herinvoering werknemerspremie WW

07 maart 2013Leestijd: 2 minuten

De vakcentrales FNV en CNV willen de WW-premie voor werknemers opnieuw invoeren om te voorkomen dat de duur van de WW wordt bekort. De bonden hebben dat plan op tafel gelegd in hun overleg met de werkgevers over een sociaal akkoord dat deze week is begonnen.

Het kabinet wil de maximale WW-duur volgend jaar terugbrengen van 38 naar 24 maanden, waarbij de uitkering in het laatste jaar terugzakt naar bijstandsniveau. De bonden zijn hier mordicus tegen. De FNV noemde de ingreep begin deze week onbespreekbaar.

Afgeschafte premie

Sinds enkele jaren betalen werknemers geen WW-premie meer. Die komt sindsdien helemaal voor rekening van de werkgevers.

Het verkorten van de WW-maatregel moet het kabinet ruim 1 miljard euro per jaar opleveren.

Als werknemers opdraaien voor die rekening via de herinvoering van de WW-premie voor werknemers, zou dat modale inkomens 200 euro per jaar aan koopkracht kosten, becijferde het ministerie van Sociale Zaken eerder.

Arbeidsgehandicapten

Het is onduidelijk of de werkgevers bereid zijn aan de wens van de bonden tegemoet te komen. De werkgevers hebben ook wensen. Zo willen ze af van de verplichting die het kabinet bedrijven met meer dan 25 personeelsleden wil opleggen om 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.

Als de werkgevers en de vakbonden een akkoord hebben bereikt, leggen ze dat voor aan het kabinet. Dat hoopt dat er begin volgende maand een sociaal akkoord ligt met maatregelen om de economie te stimuleren en de werkloosheid te bestrijden.

Financiële ruimte

Het kabinet houdt er rekening mee dat de sociale partners met een pakket zullen komen dat geld gaat kosten. Premier Mark Rutte (VVD) liet vorige week weten dat er enige financiële ruimte is, doordat een nieuw bezuinigingspakket van ruim 4 miljard bewust wat te royaal is begroot.

Het kabinet reserveerde eerder al een bedrag van 250 miljoen euro om het sociaal overleg ‘te smeren’. Dat zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om de WW-ingreep te verzachten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.